Slik tar du knallgode mobilbilder

Her er tipsene som gir deg maks utbytte av kameraet på din telefon.

Siden den første kameramobilen ble lansert i Norge i 2002 har det skjedd en revolusjon innen mobilkameraet.

– Flere av smarttelefonene har imponerende dynamikk, altså at de klarer å bevare detaljer i både lyse og mørke områder. Selv bruker jeg iPhone, sier fotograf Eirik Evjen til NRK.

Det finnes mange fotofaglige retningslinjer for å ta gode bilder. Det finner også mange nyttige programvarer og triks man kan ta i bruk. Her er noen av dem.

Bruk reflektor

Du forbinder sikkert en reflektor med profesjonelle fotografer med speilreflekskamera. Men en reflektor vil også gi mye bedre bilder med mobilen. Spesielt på portrettfoto.

Bruk ting du allerede har i hjemmet som reflekterer lys på en god måte. Dette kan være aluminiumsfolie, isoporplate eller et hvit ark.

Bildet illustrerer forskjellen med og uten reflektor.

Bildet illustrerer forskjellen med og uten reflektor.

Flyttbar panorama

Alle nye mobiltelefoner kan ta bilder i panoramaformat. En stilig effekt når du tar panoramabilder, er at personen du tar bildet av flytter seg i takt med mobilen. Dermed vil personen fremstå flere ganger på samme bilde, slik du ser i eksempelet under.

Ta panoramabilde og flytt deg mellom hvert bilde. Da blir dette resultatet.

Ta panoramabilde og flytt deg mellom hvert bilde. Da blir dette resultatet.

Aldri bruk zoom

Bruker du zoom på et mobilfoto blir ikke resultatet bra. Dette gjelder både foto og film.

– Zoomfunksjonen på mobilkameraene er digital. Du zoomer altså inn i bildet, forbi fine piksler du skulle ønske du hadde til overs når bildene skal brukes. Resultatet er et bilde som ser ut til å være lastet ned fra en nettside i 1998.  

Perfekt vannlinje

Bilder tatt halvveis under vann kan gi en stilig effekt. Dette er lett å gjøre dersom du har en vanntett mobil.

Bruk av effekter

Riktig bruk av effekter kan gi bildet et fremhevet og stilig uttrykk. Feil bruk av effekter kan ødelegge et foto totalt. Unngå standard filter som finnes i applikasjoner som Instagram og Snapshat.

– Jeg foretrekker å bruke et redigeringsprogram på mobilen som gir meg friheten til å styre alt jeg ønsker i bildet som fargemetning, lysbalanse, beskjæring og så videre, sier Evjen. 

Han fremhever apper som AfterlightSnapseedVSCO CamToolwiz Photos og 360 Panorama.

Det gylne snitt

Den gylne regel innen foto heter det gylne snitt. Dette er et enkelt prinsipp som gir balanse i oppbyggingen av bildet. Poenget er å ikke stille motivet i midten av bildet, men i ett av krysningspunktene man ser illustrert under.

Plasser motivet i ett av de røde krysningspunktene, slik som i eksempelbildet.

Plasser motivet i ett av de røde krysningspunktene, slik som i eksempelbilet.

Perspektiv og utsnitt

Hvilke perspektiv og utsnitt du velger vil gi veldig ulike uttrykk i dine bilder. Tenk gjennom hva du vil formidle, og hvordan dette fremheves på best mulig måte.

Fargeperspektiv: Fargeperspektiv er bruken av farger og valører for å skape inntrykk av avstand og rom i et flatt bilde. Kalde farger i bakgrunnen, vil fremheve motivet i forgrunnen for eksempel.

Fugleperspektiv: Fugleperspektiv kan skape en opplevelse av oversikt, utenforskap og at motivet blir sett ned på i billedlig forstand.  Fugleperspektiv kan fremheve følelsen av underlegenhet.

Froskeperspektiv: Froskeperspektiv kan gjøre figurer og miljøer i bildet overveldende og dominerende og forsterke inntrykket av kraft, makt og verdi.

Utsnitt: Et bildeutsnitt sier oss noe om hva og hvor mye av et motiv som vises i et bilde. Ulike utsnitt kan forsterke ulike følelser. For eksempel kan et totalt bildeutsnitt fremheve følelsen av ensomhet, selv om det er snakk om en gjenstand, som i bildet under.

Les også: